“Chelsea tak layak menang”

Lagenda Belanda Johan Cruyff telah mengkritik cara permainan yang digunakan oleh Chelsea dalam perjalanan mereka untuk menang Liga Juara-Juara.

Menggunakan taktik pertahanan menentang Bayern Munich di perlawanan akhir Liga Juara-Juara seperti yang mereka lakukan apabila menentang Barcelona di pusingan separuh akhir, Chelsea hampir-hampir kalah dalam kedua-dua perlawanan itu. Pasukan Blues akhirnya menewaskan Bayern di tendangan penalti untuk memenangi trofi itu.

Walaupun memenangi pertandingan ini buat kali pertama dalam sejarah mereka, Cruyff tidak percaya kelab itu harus berbangga dengan cara kemenangan mereka.

“Hanya peminat Chelsea akan menjadi gembira dengan kemenangan ini, bagi yang lain, tiada siapa yang gembira dengan perlawanan akhir Liga Juara-Juara ini.” Cruyff berkata kepada De Telegraaf.

“Apa yang merunsingkan saya adalah bahawa satu pasukan bola sepak boleh melupakan segala-galanya dan masih menang.”

Sebahagian daripada generasi asal “Total Footballers”, Cryuff juga berkata beliau lebih rela tidak memenangi pertandingan itu jika terpaksa bermain dengan taktik yang digunakan oleh pasukan Roberto Di Matteo.

“Saya akan memilih untuk mengambil langkah-langkah yang kami ambil di Ajax, ke arah bola sepak yang kami semua mahu melihat,” Cruyff dinyatakan.

“Dan jika tidak ada kemenangan Liga Juara-Juara Liga? Lebih baik tidak memenangi trofi dengan cara ini.”